Σε ποιες τιμές θα κυμανθούν το αρνί και το κατσίκι

Μεγάλος «πονοκέφαλος» για τα ελληνικά νοικοκυριά είναι η ακρίβεια, την ώρα που οι γιορτές του Πάσχα πλησιάζουν. Οι τιμές για το αρνί και το κατσίκι φαίνεται ότι θα είναι φέτος «τσουχτερές», σε σχέση με το 2023.

Το οικονομικό επιτελείο, προσπαθεί να σταματήσει την ανηφόρα στις τιμές των αμνοεριφίων και έχουν βάλει ως στόχο οι τιμές να μην ξεπεράσουν τα 10 ευρώ.

Ωστόσο οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν πως η τιμή των 10 ευρώ/κιλό είναι κάτι ανέφικτο.

Οι κρεοπώλες αφήνουν να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα δυσκολευτούν οι καταναλωτές να βρουν αρνί ή κατσίκι,για το Πάσχα, καθώς φοβούμενοι, όπως λένε, το καλάθι που μπήκε στα σουπερμάρκετ, δεν προμηθεύτηκαν οι ίδιοι αρκετές ποσότητες.

Αρνί: Από το… μαντρί στο ψυγείο του κρεοπώλη

Έστω, μέση τιμή κτηνοτρόφου: 8,50 €/κιλό

  • + (σφαγεία & μεταφορικά): 1,20€
  • = 9,70€ θα το αγοράσει ο χονδρέμπορος
  • Έστω, ελάχιστο κέρδος 20%: 1,94€
  • Θα το πουλήσει στον κρεοπώλη: 11,64€
  • Έστω, κέρδος κρεοπώλη 20%: + 2,33€ (13,97€)
  • + (13% ΦΠΑ): 1,81€

Τελική τιμή καταναλωτή: 15,78€

Η τιμή του αμνοερίφιου στα σούπερ μάρκετ

  • Αρνί: 9,80 € – 14,90€ / κιλό

Η τιμή για το ψημένο αρνί και το κοκορέτσι

  • Αρνί (ψημένο): 35 – 40€ /κιλό
  • Κοκορέτσι (νωπό): 12€ – 15€ /κιλό
  • Κοκορέτσι (ψημένο): 30 – 35€ / κιλό

Ο πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το κόστος των αμνοερίφιων.

«Από την τιμή που φτάνει στον καταναλωτή, υπολογίστε το σφαγείο και τα μεταφορικά. Αυτό από το 9 ευρώ πάει στο 10,30 ευρώ. Ο λιανεμπόριο δεν θα κερδίσει; Αυτό θα είναι περίπου 12 ευρώ, συν το 13% ΦΠΑ, πάμε στα 13-14 ευρώ», επεσήμανε.

«Το αρνί γάλακτος το σφάζουν οι κτηνοτρόφοι όταν γίνει 2 μηνών. Θέλει την ημέρα 1 κιλό γάλα. Στις 60 μέρες με 1 κιλό γάλα είναι 60 ευρώ μόνο το γάλα. Από τις 16 αλυσίδες οι 4 δεν έχουν ούτε αρνί ούτε κατσίκι», συμπλήρωσε ο κ. Ραυτόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.

«Εμείς αυτό το έχουμε πει από την αρχή της περιόδου, ότι η τιμή στον παραγωγό δεν μπορεί να πέσει κάτω από 7 ευρώ. Σε όλη η ηπειρωτική Ελλάδα έχουν ανατραπεί τα πράγματα. Αν πουλούσαμε κάτω από 6 ευρώ θα καταστρεφόταν η κτηνοτροφία. Πριν από 1 μήνα πουλούσαμε 7 ευρώ. Είχαμε δώσει 5 κιλών αρνάκια με 7 ευρώ τιμή. Ήταν η καλύτερή μας πώληση. Δώσαμε αρνιά για το Καθολικό Πάσχα. Μετά αυξάνεται η τιμή γιατί μεγαλώνουν τα ζώα και αυξάνονται τα κιλά τους», είπε με την σειρά του.

Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Τζουλιαδάκης υπογράμμισε πως «δεν ξέρω από πού αντλήσατε τις τιμές αναφορικά με την Κρήτη αλλά δεν είναι πραγματικές (σ.σ. τα 8-850 ευρώ). Δεν ισχύουν αυτές οι τιμές. Οι τιμές που φύγανε τα αμνοερίφια από την Κρήτη ήραν από 6 έως 7,70 ευρώ για τα ποιοτικά αρνιά γάλακτος. Όλη η Κρήτη τόσο πούλησε. Αυτή τη στιγμή ο καταναλωτής το αγοράζει από 10-13 ευρώ το κιλό, ανάλογα αν θα το πάρει ολόκληρο, μισό ή κομμάτια».

Ο πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών Πάτρας, Διονύσης Ανδρεόπουλος δήλωσε: «το καλάθι του νοικοκυριού είναι καθαρός αθέμιτος ανταγωνισμός. Σε γνωστό σούπερ μάρκετ παίρνεις ένα αρνί ολόκληρο και σου δίνουν 2 επιταγές των 6 ευρώ. Παίρνεις μισό σου δίνουν μία επιταγή. Εμείς πουλάμε 15-16 ευρώ το κιλό γιατί έχουμε ποιοτικά κρέατα. Εμείς πουλάμε φρεσκοσφαγμένα. Ξέρω ότι υπάρχει μια τεχνική σφαγής αμνοεριφίων μακράς διαρκείας. Αυτά που πουλιούνται στο σούπερ μάρκετ, αυτά σφάζονται σήμερα και με διάφορους τρόπους θερμοκρασίας τα βάζουν σε ειδικούς θαλάμους. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει παύση των εξαγωγών γιατί έφυγαν πολύ για το Καθολικό Πάσχα και τώρα έχουμε έλλειψη».

Μετάβαση στο περιεχόμενο