Πρωταγωνιστής της ακρίβειας το ελαιόλαδο

Για πρώτη φορά παρατηρούνται σε πολλά προϊόντα πλέον, με εξαίρεση το ελαιόλαδο, μειώσεις τιμών, σύμφωνα με τo γενικό γραμματέα Εμπορίου Σωτήρη Αναγνωστόπουλο.

Ωστόσο, συνέχισε ο ίδιος, «αυτό που κρατάει τον πληθωρισμό των τροφίμων ψηλά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε νοτιότερες χώρες είναι το ελαιόλαδο, στο οποίο δυστυχώς είχαμε δύο συνεχόμενες κακές χρονιές στο μεγαλύτερο παραγωγό του κόσμου, την Ισπανία, όπου αυτό σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολύ χαμηλή προσφορά αλλά την ίδια ζήτηση. Οι τιμές έχουν ανέβει και δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα κάποιας ανωμαλίας στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων, αλλά δυστυχώς υπάρχει πάρα πολύ χαμηλή παραγωγή. Έχουμε μια άνοδο της τιμής σε σχέση με την αρχή του χρόνου γύρω στο 7% αλλά βλέπουμε ότι σταθεροποιείται σιγά σιγά η εικόνα και του ελαιόλαδου. Για να το κάνω λίγο πιο κατανοητό και στους καταναλωτές, συνέχισε ο ίδιος, από το 5,3% του πληθωρισμού των τροφίμων που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, το 2% οφείλεται στο ελαιόλαδο».

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου υπογράμμισε επίσης ότι «η έλλειψη εργατικών χεριών είναι ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει το σύνολο του αγροτικού τομέα, δεν είναι θέμα μόνο των καλλιεργειών των ελιών ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική σοδειά μπορεί εφέτος να ήταν εφάμιλλη των άλλων ετών, ενδεχομένως λίγο μικρότερη, λίγο μεγαλύτερη, στην Ισπανία όμως υπήρχε πραγματική καταστροφή και οι ποσότητες οι οποίες παράγει Ισπανία είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που παράγει η Ελλάδα και η Ιταλία, άρα η Ισπανία είναι απολύτως καθοριστική για το ποιες θα είναι οι τιμές του ελαιόλαδου σε παγκόσμιο επίπεδο, και δυστυχώς είχαμε δύο πολύ κακές χρονιές».

Μετάβαση στο περιεχόμενο