ΟΙΝΟΣ: ΧΑΜΗΛΗ ΣΟΔΕΙΑ ΤΟΥ 2023

Μια πολύ χαμηλή σοδειά το 2023 επέτρεψε στην ισπανική οινοποιία να διατηρήσει τις τιμές σε σχετικά υψηλά επίπεδα, παραμένοντας, παράλληλα, ανταγωνιστική διεθνώς. Στα μισά της παρούσας περιόδου, γίνεται ο απολογισμός της τρέχουσας κατάστασης στην Ισπανία, από το μεσίτη της Ciatti, David Martin, σύμφωνα με τον ΚΕΟΣΟΕ. “Ευτυχώς η παραγωγή μας σε κόκκινα ήταν επίσης χαμηλή. Διαφορετικά, θα κολυμπούσαμε σε μια θάλασσα από κόκκινα κρασιά”, υποστηρίζει.

ΑΝΟΔΟΣ ΤΙΜΩΝ

Με παραγωγή κρασιών και γλευκών περίπου 35 εκατομμυρίων εκατολίτρων το 2023 και αναλογία κόκκινου/λευκού που κλίνει υπέρ του τελευταίου, η Ισπανία ξεκίνησε την περίοδο μετά τον τρυγητό, με καλές προοπτικές. Ωστόσο, η μικρότερη συγκομιδή από μόνη της δεν εξηγεί την άνοδο των τιμών που παρατηρήθηκε κατά τους πρώτους μήνες της περιόδου. “Η πολύ χαμηλή ιταλική παραγωγή είχε αντίκτυπο στην ισπανική αγορά”, αναφέρει ο David Martin. “Οι Ιταλοί είναι συνεχώς σε επαφή με τα ισπανικά οινοποιεία για τακτικές συναλλαγές. Διαφορετικά, η μικρή ισπανική παραγωγή θα είχε μικρότερο αντίκτυπο στις τιμές”.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ   10-15 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΛΙΤΡΟ

Σε αυτή την περίπτωση, ο D. Martin σημειώνει ότι τα generic λευκά κρασιά με αλκοολικό τίτλο 11% πωλούνται περίπου €53 – €55 το εκατόλιτρο, “διαφορετικά το εύρος τιμών θα ήταν περισσότερο μεταξύ €38 και €40. Σημαντική είναι συνεπώς η αύξηση 10-15 σεντ ανά λίτρο”.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

Για τα κόκκινα κρασιά, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, ακόμη και αν κάποιοι παράγοντες επέτρεψαν να αποφευχθούν τα χειρότερα. “Πολλά οινοποιεία παρήγαγαν ροζέ κρασιά και θειωμένα γλεύκη επειδή ανησυχούσαν για τα κόκκινα και αποφάσισαν να διαφοροποιηθούν”.

Επιπλέον, η παραγωγή κόκκινου ήταν επίσης χαμηλή. “Σε περιοχές που παράγουν συνήθως κόκκινα κρασιά, όπως η Manchuela και η Valencia, η παραγωγή μειώθηκε κατά 30 έως 40%. Αν η σοδειά ήταν μεγάλη, οι τιμές θα ήταν στα 25-35 λεπτά το λίτρο”. Έχοντας φτάσει στο αποκορύφωμα, οι τιμές αρχίζουν να υποχωρούν, αλλά δεν θα μειωθούν σημαντικά πριν από τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, εκτιμά ο μεσίτης. Και προβλέπει ότι για τους λευκούς οίνους, οι σημερινές υψηλές τιμές είναι πιθανό να συνεχιστούν μέχρι τον Ιούλιο-Αύγουστο λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας, αλλά “τα οινοποιεία έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι εάν μειώσουν τις τιμές κατά μερικά σεντς, θα πουλήσουν τα κρασιά τους αύριο, αναμφίβολα σε Γερμανούς ή Ιταλούς αγοραστές”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο