Οι τιμές του ελαιόλαδου

Για το ελαιόλαδο, τις τιμές και τις προσδοκίες για τη φετινή σοδειά μίλησε ο αντιπρόεδρος αγροτικών συλλόγων Ηρακλείου Κρήτης, Μύρωνας Χιλετζάκης. Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1» και στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» ανέφερε: «Με την ολοκλήρωση της ανθοφορίας στα ελαιόδεντρα θα δούμε τα αποτελέσματα αν τελικά κράτησε τον ανθό η ελιά και αν θα έχουμε μια παραγωγική χρονιά».

«Δυστυχώς η ξηρασία και η ανομβρία που πλήττει τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες καθιστά δύσκολο μια ελιά να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να κρατήσει τον καρπό. Επομένως, αν υπάρξουν βροχοπτώσεις μπορεί να σωθεί η χρονιά, αν δεν υπάρξουν θα συνεχίσουμε να λέμε το “λάδι λαδάκι”» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αποθέματα λαδιού, απάντησε: «Αποθέματα λαδιού δεν υπάρχουν. Οι τιμές έχουν κατρακυλήσει στους παραγωγούς δηλαδή είμαστε στα 8 ευρώ, όμως αυτή η μείωση δεν έχει περάσει στα super market, όπου συνεχίζει στα 17 ευρώ το λίτρο. Εμείς τη μείωση στον καταναλωτή θα τη δούμε μετά από 10 μήνες. Δηλαδή και καλή χρονιά να έχουμε, θα δούμε μια μικρή μείωση γιατί μέχρι να μπουν τα φρέσκα λάδια στην αγορά χρειάζεται χρόνος και αυτόν τον χρόνο τον εκμεταλλεύονται κάποιοι».

«Επίσης, η ΕΕ χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου ότι έρχονται λάδια από τρίτες χώρες στην ΕΕ και δεν έχουν διαφορά στην τιμή. Δηλαδή εισάγουμε στην Ευρώπη από τρίτες χώρες και παρ’ όλα αυτά δεν μειώνεται η τιμή για τον καταναλωτή» κατέληξε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο