ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΠΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ

Κύμα νέων λανσαρισμάτων βρίσκεται προ των πυλών, καθώς σύμφωνα με το IWSR η κατανάλωση προϊόντων χωρίς/με χαμηλό αλκοόλ αυξάνεται κατά 5% το 2023 στις 10 μεγαλύτερες αγορές του κόσμου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του IWSR, ο όγκος των no/low προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί με CAGR +6% μεταξύ 2023 και 2027, με αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης το no-alcohol (CAGR +7% στο ίδιο χρονικό διάστημα).

KAΘΙΕΡΩΜΕΝΑ BRANDS

Η επέκταση των καθιερωμένων εμπορικών σημάτων σε μη αλκοολούχα μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό μέσο προσέλκυσης καταναλωτών στην κατηγορία. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, τα μη αλκοολούχα spin-offs δημοφιλών σημάτων τζιν, όπως το Tanqueray 0.0 και το Seagram’s 0.0, μεταμορφώνουν μια αγορά χωρίς αλκοόλ στην οποία κυριαρχούσαν προηγουμένως τα παλαιότερα προϊόντα. “Τα προϊόντα αυτά προωθούνται καλά στο εμπόριο, διαθέτουν καλό δίκτυο διανομής και γίνονται όλο και περισσότερο αποδεκτά από τους καταναλωτές” εξηγεί ο Dan Mettyear, διευθυντής ερευνών EMEA, IWSR.

AΓΑΥΗ

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των εναλλακτικών αλκοολούχων αποσταγμάτων αγαύης χωρίς αλκοόλ αντικατοπτρίζει την ευρύτερη τάση ανάπτυξης της τεκίλας και των αποσταγμάτων αγαύης στην Βόρεια Αμερική, η οποία περιλαμβάνει RTDs και προτάσεις διασημοτήτων. “Το ενδιαφέρον για τις νέες εναλλακτικές λύσεις αγαύης χωρίς αλκοόλ έχει αυξηθεί ραγδαία και παραμένει σχετικά υψηλό σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, λόγω των νεότερων ομάδων νόμιμης ηλικίας κατανάλωσης, ιδίως των Millennials”, λέει η Goldspink. “Οι ευρωπαϊκές αγορές και η Ιαπωνία παρουσιάζουν το μικρότερο ενδιαφέρον, επηρεασμένες από το υψηλότερο ποσοστό των Boomers, οι οποίοι τείνουν να είναι λιγότερο ανοιχτοί σε νέα ποτά, αλλά και από το γεγονός ότι η κατηγορία της αγαύης δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς”.

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ

Στον Καναδά, ο όγκος των συνοδευτικών αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε κατά +75% το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του IWSR, και προβλέπεται να αυξηθεί με CAGR +45% μεταξύ 2023 και 2027, αν και εκκινεί από χαμηλή βάση. Οι όγκοι στην Γαλλία προβλέπεται επίσης να αυξηθούν με CAGR +45% κατά την ίδια χρονική περίοδο, μετά από αύξηση κατά 35% το 2023.

CRAFT ΜΠΥΡΑ

Ενώ τα μεγάλα brands συνεχίζουν να κυριαρχούν στην μπύρα χωρίς αλκοόλ, οι καθιερωμένοι παραγωγοί craft μπύρας επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκιά τους για να καλύψουν ευρύτερες ανάγκες των καταναλωτών. Η τάση είναι εμφανής σε αγορές όπως ο Καναδάς, όπου η ανεξάρτητη ζυθοποιία Partake διαθέτει μια βασική σειρά από μη αλκοολούχες μπύρες, η οποία συμπληρώνεται από ειδικές κυκλοφορίες για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Στην Νότια Αφρική η μάρκα Devil’s Peak έχει λανσάρει το μη αλκοολούχο spin-off Devil’s Peak Hero, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες γευστικές παραλλαγές.

ΑΦΡΩΔΗΣ ΟΙΝΟΣ

Ενώ η βασική κατηγορία οίνου πλήρους αλκοόλης παραμένει σε μακροπρόθεσμη διαρθρωτική πτώση, οι ιδιοκτήτες εμπορικών σημάτων οίνου χωρίς αλκοόλη στοχεύουν να αξιοποιήσουν την επιτυχία του αφρώδους οίνου με μια σειρά από λανσαρίσματα νέων προϊόντων. Για παράδειγμα, στην Βραζιλία τα λανσαρίσματα περιλαμβάνουν τα Aurora 0,0%, Gotas D’Or 0,0% και Espuma de Prata 0,0%. Ο αφρώδης οίνος με μηδενικό αλκοόλ έχει επίσης καλές προοπτικές ανάπτυξης σε αγορές όπου οι πωλήσεις αλκοόλ απαγορεύονται ή περιορίζονται, όπως στην Μέση Ανατολή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο