Καλπάζουν οι τιμές των τροφίμων

Τον Απρίλιο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, επηρεαζόμενες κυρίως από την αύξηση των τιμών του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των σιτηρών. Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO), ο δείκτης της τιμής των τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τις 119,1 μονάδες. Αν και ο δείκτης είχε σημειώσει συνεχείς πτώσεις από τον Αύγουστο έως τον Φεβρουάριο, οι τιμές παρουσίασαν ύφεση κατά 9,6% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στην κατηγορία του κρέατος, η τιμή αυξήθηκε κατά 1,6% παγκοσμίως, με την τιμή των πουλερικών να αυξάνεται λόγω των μειωμένων παραγωγών λόγω της γρίπης των πτηνών και των σημαντικών εισαγωγών από τη Μέση Ανατολή. Αντίθετα, η τιμή του χοιρινού μειώθηκε λόγω της μειωμένης ζήτησης στη Δυτική Ευρώπη και την Κίνα.

Οι τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν επίσης κατά 0,3%, με αιτία τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Η τιμή των ελαίων επίσης αυξήθηκε. Αντίθετα, η τιμή της ζάχαρης μειώθηκε σημαντικά λόγω της προβλεπόμενης αύξησης της παραγωγής σε διάφορες χώρες.

Τέλος, η τιμή των γαλακτοκομικών υποχώρησε γενικά, αν και η τιμή του βουτύρου συνέχισε να αυξάνεται λόγω της μείωσης των αποθεμάτων στη Δυτική Ευρώπη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο