ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΦΕ: ΣΤΟ ΤΡΑΠEΖΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚ

Το θέμα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ έθεσε στον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, αντιπροτείνοντας δε, μέρος των συγκεκριμένων κρατικών εσόδων να διατίθεται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του παράνομου εμπορίου στη χώρα μας. Όπως επισημάνθηκε, ο ΕΦΚ επιβαρύνει ετησίως τον κλάδο με €140 εκατ. Σύμφωνα με την Ένωση, το αίτημα της κατάργησης του ΕΦΚ, παραμένει επίκαιρο ιδιαίτερα στις ημέρες μας όπου οι τιμές διαπραγμάτευσης του καφέ στα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εκτοξευθεί λόγω διαφόρων παραγόντων, λόγω κλιματικής αλλαγής, γεωπολιτικά, πληθωρισμό.

ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟ

Στο πλαίσιο της συνάντησης, αποτυπώθηκε η αναγκαιότητα αλλά και η διαβεβαίωση από πλευράς του Υπουργού ως προς την κατεύθυνση νέου σύγχρονου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τις περιπτώσεις βεβαίωσης και απόδοσης τελών χαρτοσήμου σε περιπτώσεις χρησιδανείων εξοπλισμού στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ήδη από το 2022 με ενέργειες της Ένωσης και σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, απλουστεύτηκε το νομοθετικό πλαίσιο δήλωσης, βεβαίωσης και απόδοσης του αναλογούντος χαρτοσήμου που αφορά στη διαδικασία χρησιδανεισμού εξοπλισμού από πλευράς των εμπορικών επιχειρήσεων καφέ προς τα καταστήματα εστίασης.

ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΙ

Επίσης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών εκτελωνισμού αλλά και της ατέλειας των δειγμάτων πράσινου καφέ που αποστέλλουν οι προμηθευτές του εξωτερικού στους εγχώριους εισαγωγείς, προκειμένου οι τελευταίοι να προβούν έγκαιρα στις ενδεδειγμένες παραγγελίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών τους. Και σε αυτό το θέμα υπήρχε η κατανόηση του προβλήματος από τον Υπουργό, με παράλληλη δέσμευση από πλευράς του ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου θα μεριμνήσουν για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Στη συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη συμμετείχαν από την ΕΕΚ: • ο πρόεδρος, Τάσος Γιάγκογλου • ο Α’ Αντιπρόεδρος, Γιάννος Μπενόπουλος • ο Β’ Αντιπρόεδρος, Χρήστος Αλεβίζος • η Γραμματέας, Ροδούλα Τρακάδα • το μέλος, Βασιλική Δημητρακά

Μετάβαση στο περιεχόμενο